ΚΟΥΜΑΡΙΑ - ΚΑΣΣΑΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΟΥΜΑΡΙΑ

Οι κουμαριές είναι αειθαλείς θάμνοι και δένδρα με πράσινα, δερματώδη και γυαλιστερά, οδοντωτά φύλλα.
Άμεση διαθεσιμότητα
6,00 €
Προσθήκη
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας,
για μεγάλο αριθμό φυτών
συμπληρώστε την ΦΟΡΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ!
Θα σας απαντήσουμε άμεσα.
ΚΟΥΜΑΡΙΕΣ
Οι κουμαριές είναι αειθαλείς θάμνοι και δένδρα με πράσινα, δερματώδη και γυαλιστερά, οδοντωτά φύλλα. Ανήκει στην οικογένεια των Ερεικοειδών (Ericaceae) και είναι αειθαλής θάμνος ύψους 2-3 μ. ή σπανιότερα μικρό δέντρο.Είναι ένα από τα κοινότερα είδη των μεσογειακών θαμνώνων.Είναι μεσογειακό είδος, διαδεδομένο σε παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και νησιά. Έχει λευκά άνθη το φθινόπωρο και κόκκινους εδώδιμους καρπούς (Κούμαρα) το φθινόπωρο.

Αναπτύσσονται σε χουμώδη, σχετικά ξηρά εδάφη, σε προστατευμένες από τους δυνατούς παγετούς, ηλιόλουστες θέσεις. Φυτεύονται σε ελεύθερους φράχτες και ομάδες.Πολλαπλασιάζονται με σπόρους από τους οποίους αφαιρούμε το σαρκώδες περίβλημά τους, χωρίς να τους σκεπάσουμε κατά τη σπορά και με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Έχει φύλλα επιμήκη λογχοειδή ή ελλειψοειδή, μήκους έως 10εκ., με οδοντωτές παρυφές. Τα άνθη έχουν συμπέταλη λευκή στεφάνη μήκους περίπου 1 εκ. και κρέμονται. Οι καρποί (κούμαρα) είναι δρύπη με κονδυλώματα, σφαιρικοί, διαμέτρου 1,5-2 εκ., σαρκώδη με μικρές κωνικές προεξοχές, αρχικά κίτρινοι και αργότερα κόκκινοι. Οι καρποί είναι εδώδιμοι και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εξαιρετικού τσίπουρου.

Η συγκομιδή του όμως είναι επίπονη και έτσι το ποτό σπανίζει πλέον. Είναι και η αγαπημένη τροφήτου αγριογούρουνου,που πέφτει «με τα μούτρα» στο φαΐ και εκεί το πετυχαίνουν συνήθως οι παγάνες. Τα πεντανόστιμα κούμαρα είναι αγαπημένο φρούτο στη περιοχή της Μάνης και σε όσους γνωρίζουν ότι τρώγονται. Το εντυπωσιακό σχήμα και χρώμα των κλαριών με καρπούς, συνήθως καταλήγουν ως διακοσμητικό στοιχείο σε κάποιο βάζο.

Ως θεραπευτικά χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι καρποί. Η κουμαριά  έχει κυρίως στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Κάνει καλά στην ουρηθριτίδα και την κυστιίτιδα , στην διάρροια και την δυσεντερία, ενώ βοηθά και στην ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού. Τα χρήσιμα μέρη είναι οι καρποί , πλούσιοι σε πηκτίνες , ο φλοιός , που περιέχει δεψικές ύλες , και τα φύλλα της που περιέχουν κουμαρίνη. Η αρβουτίνη που περιέχει είναι ουσία αντισηπτική και την παίρνουμε με το βράσιμο των καρπών.
Επιστροφή στο περιεχόμενο